Blogg

10 fördelar av fysisk aktivitet

Löpgrupp

Det är ingen hemlighet att fysisk aktivitet främjar vår hälsa positivt och förbättrar ens allmänna välmående. Det är välkänt och något som de flesta känner till idag. Forskningen visar tydligt att en aktiv och hälsosam livsstil leder till flera positiva fördelar för vår fysiska, psykiska och sociala hälsa. Vet du vilka?

Idag listar vi 10 fördelar av regelbunden fysisk aktivitet

1. Minskar riskerna för några av våra vanligaste folksjukdomar.

Våra vanligaste folksjukdomar idag är hjärt- och kärlsjukdomar och flera former av cancer1. En aktiv och hälsosam livsstil kan motverka och minska riskerna för dessa. Man har sett att regelbunden fysisk aktivitet över tid minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar med upp till hälften och att endast ett enstaka tillfälle av fysisk aktivitet kan ge mätbara effekter på blodtryck och kognitiv funktion2,3. 

2. Förbättrad psykisk hälsa.

Inte nog med att pulshöjande fysisk aktivitet bidrar till en god fysisk hälsa, den bidrar även till en förbättrad psykisk hälsa. Det minskar riskerna för psykisk ohälsa som till exempel demens, depression och ångest samt bidrar till ett gladare och bättre humör4,5,6. Är det bara jag eller visst kan en dålig dag förändras till en bra dag efter ett träningspass?

3. Bättre självförtroende! 

Du blir friskare, starkare och piggare med regelbunden träning vilket kan leda till ökat självförtroende och en förbättrad självtillit hos den aktiva individen7.

4. Mindre stress i vardagen.  

Vardagsstressen är ett faktum för många idag. Hur ska man hinna med allt som livet begär? Med hjälp av träning oavsett om det är en promenad, en joggingrunda eller ett styrketräningspass på gymmet så förebygger du stress och kan lättare hantera din vardag8.

5. Förbättrad kognitiv förmåga och produktivitet. 

Våra hjärnor mår mycket bättre av träning och motion. Vår förmåga att hantera, förstå och ta beslut i vardagen förbättras anmärkningsvärt av fysisk aktivitet. Träning bidrar också till ett bättre minne och förbättrad koncentrationsförmåga vilket i sin tur leder till ökad produktivitet9,10. 

6. Bättre sömn.

En djup och balanserad sömn är viktig för att vi ska fungera optimalt under våra dagar! Aktiv rörelse under din dag är en mycket effektiv sömnmedicin. Den hjälper dig somna enklare och gör din sömn mer kvalitativ vilket i sin tur leder till flera positiva fördelar för din hälsa11.

7. Starkare ork och energi i vardagen. 

Din livskvalité kommer öka i och med att din allmänna energi nivå ökar. Allt från dagliga vardagssysslor till att umgås med nära och kära kommer kännas roligare och mer lättsamt. Du kommer även förstärka din kropp och förhöja din livskvalité när du blir äldre. Oavsett om du börjar träna senare i ditt liv så kommer det ha en positiv påverkan på ditt skelett, dina muskler, ditt hjärta och dina lungor. Slutsatsen blir att det aldrig är försent att börja träna12,13!

8. Förmåga att hålla en viktbalans.

Med hjälp av pulshöjande- och muskelstärkande aktiviteter kommer du lättare kunna gå ned i vikt och hålla din vikt livet ut. Och en mer medveten syn på din hälsa, kommer leda till fler hälsosamma val i vardag som en så enkel handling att välja trapporna istället för hissen14.

9. Starkare immunförsvar

En aktiv livsstil spelar en stor roll för att förstärka ditt immunförsvar och reducera riskerna för infektioner och annat dylikt15.

10. Ökad livslängd

Med ovanstående fördelar avbockade och den gynning din kropp får av en aktiv och hälsosam livsstil så kommer du öka din förväntade livslängd16

Lev längre med träning!

Bonus – Träna är roligt!

Träningen är inte bara en plats för den fysiska rörelsen, utan också en plats för vänner och gemenskap. Att träna och få delta i aktiviteter som du uppskattar är kul och socialt. Hitta en träningsform som passar dig och var inte rädd för att upptäcka och testa något nytt!

Jag tror att vi alla är överens om att fysisk aktivitet och en medveten syn på sin hälsa är så nära vi kan komma livets livliga källa! Vi är helt enkelt skapta för rörelse.

OBS: Denna lista är inte fullständig. Fördelarna är oändliga. 

Vill ni veta mer om ACT Wellness?

Hör gärna av er för att få veta mer om hur ACT Wellness kan hjälpa er så kan vi tillsammans diskutera era hälsofrågor! Kontakta oss genom att fylla i formuläret nedan eller maila info@actwellness.se.

Se även våra tjänster här.


 

Källor

 1. https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/om-folksjukdomar/
 2. https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/klinisk-oversikt/2015/11/att-vara-i-rorelse-minskar-risk-for-sjukdom-och-fortida-dod/
 3. https://www.hjart-lungfonden.se/halsa/goda-vanor/rorelse-i-vardagen/
 4. http://www.fyss.se/wp-content/uploads/2017/09/Demens.pdf
 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20422333/
 6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18723899/
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2562306/
 8. https://www.jneurosci.org/content/33/18/7770
 9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20223924/
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3041121/
 11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15892929/
 12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26994266/
 13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11665913/
 14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17581621/
 15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27000826/
 16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16534088/